طی مدتی که با ارائه لایسنس نرم افزارهای کاربردی دو شرکت Intergraph و AVEVA در خدمت جامعه مهندسی و شرکت های معتبر کشور بودیم، یکی از خواسته هایی که مرتباً مطرح می گردید، ارائه بسته های آموزشی این نرم افزارها بود که متاسفانه تحقق این مهم با توجه به عدم دسترسی به مدرسین مجرب و کارآزموده در این زمینه به تعویق افتاد. نهایتاً طی همکاری خوبی که با آقای مهندس کاظمی داشتیم، ایشان محتوای آموزشی برخی از این نرم افزار ها را آماده نمودند و برخی نیز در حال آماده سازی می باشد. مجموعه آموزشی حاضر که به آموزش مدل سازی در نرم افزار AVEVA E3D می پردازد نیز بخشی از بسته های تهیه شده با همکاری آقای مهندس کاظمی می باشد.
در این مجموعه آموزشی سعی شده است تا مهندسین عزیز به خصوص افرادی که به تازگی وارد صنعت و بخصوص صنایع مرتبط با حوزه نفت و گاز می شوند با مدارک و نقشه های پروژه آشنا گردند که این موضوع وجه تمایز آموزشهای ما نسبت سایر محصولات مشابه است. همچنین در اکثر موارد کیفیت آموزش های موجود در این پکیج با کلاس های اموزشی حضوری که دارای هزینه ی به مراتب بالاتری نیز می باشند، برابری می کند. ما در این بسته ی آموزشی ابتدا سعی کرده ایم تا مهندسین عزیز را با مدارک و نقشه های پروژه اشنا کنیم.
--- در مرحله ی اول به بررسی نقشه های فونداسیون پروژه خواهیم پرداخت و نقشه ها را با هم تفسیر می کنیم.
در فرآیند طراحی مهم ترین و ابتدایی ترین موضوع این است که شما بتوانید ضمن خواندن نقشه ها، اطلاعات لازم را از آنها استخراج کنید. ما سعی کرده ایم این بخش را طوری آموزش دهیم که با دیدن نقشه های مشابه شما دیگر دچار مشکل نشوید و بتوانید در پروژهای دیگر نیز نقشه ها را به خوبی بخوانید و وارد فازهای بعدی طراحی شوید.
--- در بخش دیگر به سراغ نقشه های سازه های فلزی خواهیم رفت و آن نقشه ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در قسمت سازه های فلزی مهم ترین بخش آشنایی با مقاطع تیر و ستون ها است اما به دلیل اینکه تنوع بسیاری در بخش تیر ها و ستون ها وجود دارد ما سعی کردیم از استاندارد DIN جهت طراحی این موارد استفاده کنیم. این موضوع به صورت کامل در نرم افزار AVEVA E3D مدل شده است. این مرحله دارای مقداری پیچ و خم است که ممکن است شما با یکبار مشاهده فیلم های آموزشی به صورت کامل آنرا متوجه نشوید پس توصیه می کنیم مشاهده این بخش را تا یادگیری کامل مباحث مطرح شده تکرار نمایید و سپس به قسمت بعدی بروید.
--- در بخش بعدی که می توان گفت یکی از سخت ترین موارد است به سراغ طراحی اتصالات خواهیم رفت اتصالاتی که با استفاده از پیچ و مهره یا جوشکاری یا هر المان دیگری دو تیر یا ستون را به یک دیگر متصل می کند. البته این مورد کاملا مرتبط با نوع کاتالوگ موجود در نرم افزار بوده و ما باید کاتالوگ ها را نیز به پروژه ی خود اضافه کنیم تا بتوانیم اتصالات را نیز مدل کنیم.
--- پس از مدل سازی اتصالات به سراغ طراحی تجهیزات ثابت مانند مخزن، تاور و... خواهیم رفت و پس از طراحی تجهیزات ثابت به سراغ طراحی تجهیزات دوار مانند پمپ ها می رویم. نکته ای که این جا وجود دارد این است که نرم افزار AVEVA E3D بسیار هوشمندانه عمل می کند به عبارت دیگر این نرم افزار تجهیزاتی که زیاد مورد استفاده قرار می گیرند را در حافظه ی خود ذخیره دارد. به عنوان مثال انواع پمپ ها، انواع تاور ها، انواع مخازن، انواع کمپرسور ها و ... را در حافظه ی خود دارد که به انها تمپلیت گفته می شود اما این موضوع به این معنی نیست که تمام تجهیزات نام برده وجود داشته باشد و صرفا تجهیزات عمومی تر در این لیست یافت می شود.
با این روش تجهیزات بسیار سریع مدل می شوند اما روش دیگری نیز وجود دارد که با استفاده از آن تجهیزات به بخش های کوچکی تبدیل می شوند و در این بسته ی اموزشی سعی شده از هردو روش استفاده شود و روش دوم نیز بیشتر توضیح داده شود چون جامع تر و کامل تر است و شما می توانید هر آنچه که نیاز دارید را مدل کنید.
--- در مرحله ی بعد به سراغ خواندن نقشه ی P&ID می رویم این بخش یکی از سخت ترین بخش هایی است که مهندسین تازه وارد با ان روبرو می شوند. یادگیری و تسلط به این نوع مدرک با وجود ظاهری پیچیده، بسیار آسان است فقط کافی است کمی دقت خود را بالا ببرید و چند بار این بخش از اموزش را با دقت نگاه کنید.
--- در بخش آخر نیز به سراغ طراحی پایپنگ خواهیم رفت و با استفاده از اطلاعاتی که در بخش P&ID بدست آورده ایم شروع به طراحی پایپنگ خواهیم نمود. این بخش یکی از شیرین ترین قسمت های اموزش است زیرا با ابزار و امکاناتی که نرم افزار AVEVA E3D در اختیار ما قرار می دهد به سرعت می توانیم طراحی مورد نظر را انجام دهیم و در اخر نیز می توانیم از آنچه که طراحی کرده ایم خروجی های درفت و ایزومتریک و... از نرم افزار بگیریم.
این پکیج شامل 6 ساعت فیلم آموزشی بوده و سرفصل های کلی آن به شرح زیر می باشد:
1. نقشه خوانی فونداسیون ها
2. آشنایی با محیط نرم افزار
3. معرفی منوهای نرم افزار
4. مدل سازی فونداسیون ها
5. بررسی نقشه ی Layout وچیدمان المانها با توجه به Layout
6. طراحی تیرها و ستون ها با استفاده از نقشه ی سازه
7. طراحی پمپ ها با استفاده از Data Sheet
8. جانمایی پمپ ها با استفاده از Layout
9. طرحی مخزن تحت فشار
10. طراحی تکیه گاه های مخزن
11. طراحی تاور
12. طراحی تکیه گاه تاور
13. بررسی Layout و جانمایی تجهیزات ثابت
14. نقشه خوانی P&ID
15. طراحی Piping