مدل های مرسوم یک پلنت تصفیه آب شامل شیرها، پمپ ها، تانکرها، اجزای سیستم تصفیه، سنسورها و لوله ها می باشد. تجهیزات مورد نیاز برای عملکرد دستگاه های فیلد به همراه یک بخش پنوماتیکی یکپارچه از طریق فیلدباس به یک کنترلر مرکزی که دارای شبیه ساز(سیستم مدیریت) به عنوان رابط نرم افزاری است، متصل شده است. پلنت هایی از این دست را به راحتی می توان با تفکیک کردن به چند زیر سیستم و تعریف یک ماژول برای هر زیر سیستم با تمام اجزای مکانیکی و اتوماسیونی موردنیاز برای کارکرد مستقل، تبدیل به یک سیستم یکپارچه ماژولار کرده و از ویژگی های آن بهره برد. در پلنت های آب و فاضلاب، زیر سیستم های اصلی شامل پمپ ها و واحد تصفیه می شود.
تجهیزات اتوماسیون نیز ماژولار می باشند: اجزای کابین کنترل و شبیه ساز مرکزی (نرم افزار مدیریت فرآیند) از یکدیگر جدا بوده و به تبع آن ماژول ها هرکدام دارای کنترلرها، اجزای Remote I/O و عملگرهای پنوماتیکی مخصوص به خود هستند. پس از اتصال ماژول ها و تشکیل یک پلنت فرآیندی هر ماژول کارکرد و قابلیت های خاص خود را به صورت جداگانه به یک اینترفیس اطلاعات (Communication Interface Module)ارائه می دهد.
مشخصاتی از قبیل وضعیت عملکردی (Operating Mode)، وضعیت، پارامترهای اندازه گیری شده از فرآیند، هشدارها و غیره قابل نوشتن و یا خواندن از دیتابیس فرآیند هستند. بدین ترتیب یک سیستم مدیریت فرآیند به منظور هماهنگ سازی کارکرد ماژول ها در کل سیستم موردنیاز خواهد بود. برخلاف سیستم های مدیریت پیشین، در نگرش ماژولار برای هر بخش وظایف تعریف شده به مراتب کمتری احتیاج داریم زیرا اهداف یک سیستم جامع و یکپارچه به قسمت های کوچکتری برای هر ماژول مستقل تقسیم شده و توسط هرکدام محقق می شود.
قابلیت انعطاف پذیری بالای این سیستم، امکان اضافه کردن ماژول هایی با ساختار و عملکرد مشابه را در اختیار کاربران قرار می دهد ،تا بتوانند پلنت های موردنظر خود را طراحی کنند. ترمینال های شیر اجزای ایده آلی برای مکانیزه شدن هستند زیرا آنها وظایف مهمی را در یک طراحی کامپکت ارائه می دهند، به طور مثال این روند در موارد زیر خلاصه شده است:
• کنترلر برای نرم افزار کاربردی ماژول (IEC 61131-3/CODESYS)
• Remote I/O جهت جمع آوری سیگنال های دیجیتال و آنالوگ و اتصال آنها به کنترلر
• بخش پنوماتیک برای فعالسازی و ارسال فرمان به عملگرها
یک ترمینال شیر با اختصاص دادن کلاس حفاظتی قابلیت نصب مستقیم در فیلد (در بدنه پلنت) را بدون نیاز به کابین کنترلی، داراست.
Craig Correia سرپرست بخش اتوماسیون فرآیند شرکت Festo در این باره می گوید
"این نگرش نو، جهشی اساسی در طراحی و مهندسی یک پلنت تصفیه آب محسوب می شود. با به کارگیری این روش قابلیت گسترش و تقسیم یک پلنت به واحدهای مجزا با ماژولار سازی امکان پذیر می شود."
"ماژول های کاربردی به منظور ساخت سیستم خودکار تصفیه، ترکیب شده اند. پلنت هایی که بر اساس این اجزا ساخته می شوند از قابلیت گسترش بدون محدودیت با اضافه کردن ماژول ها برخوردارند، بنابراین امکان تطبیق فوری مبتنی بر نیاز فراهم می شود. ظرفیت با بالا بردن تعداد به جای بالا بردن ابعاد افزایش می یابد. راهکار ماژولار سازی با موفقیت در پلنت های تصفیه آب، پیاده سازی شد. تنها اپراتورها نیستند که از ویژگی تطبیقی بودن سیستم های مبتنی بر این روش بهره می برند بلکه تولید کنندگان و مهندسان نیز به همان اندازه از این ویژگی سود می برند."
به منظور آشنایی بیشتر و دقیقتر با این راهکار و جزئیات آن، شرکت Festo کاتالوگ هایی درباره جنبه های مختلف آن در اختیار مشتریان خود قرار داده که در پیوست این متن می توانید آنها را مشاهده کنید.
نکته: این مطلب برای اولین بار در سایت های گروه فنی مهندسی اتوسیستم www.AutoSystem.ir منتشر شده است و هرگونه بازنشر آن بدون ذکر منبع و لینک به این سایت، ممنوع می باشد.