استاندارد و دیتا شيت (10)
موسسه استانداردهای انگلستان (British Standards Institute) یا به اختصار BSI، بزرگترین مرجع تدوین استانداردهای انگلستان می باشد.
انجمن مواد و آزمون آمریکا (ASTM International) به اختصار ASTM، یکی از بزرگترین سازمانهای بینالمللی توسعهدهندهٔ استاندارد است.
استانداردهای گسترده این سازمان که شامل استانداردهای فنی برای مواد، محصولات، سامانهها و خدمات است، بر اساس اجماع (توافق اعضا) به تصویب میرسد. این سازمان دارای ۳۰٬۰۰۰ عضو از ۱۲۰ کشور جهان میباشد.
اِی اِس تی اِم بر خلاف سایر موسسههای استاندارد، نظیر BSI، DIN و AFNOR سازمانی دولتی نیست. در ایالات متحده آمریکا، مؤسسه ملی استاندارد آمریکا وظایف یک موسسه استاندارد ملی را بر عهده دارد.
اِی اِس تی اِم دارای بیش از ۱۲٬۰۰۰ استاندارد است که در ۷۷ جلد به صورت سالیانه چاپ و منتشر میشود.
انجمن مهندسان مکانیک آمریکا (American Society of Mechanical Engineers) یا به اختصار ASME، یک انجمن علمی مهندسی با تمرکز در زمینهٔ مهندسی مکانیک است.
این انجمن در سال ۱۸۸۰ برای تدوین استاندارد دیگ های بخار بنیان گذاشته شد. امروزه این موسسه در راستای اهدای کمک مالی، برای توسعه تکنولوژی و توسعه نیروی انسانی به منظور بهبود افزایش کیفیت زندگی بشر فعال میباشد. این موسسه یکی از بزرگترین ناشران مجلات علمی و تخصصی می باسد و همه ساله تعداد زیادی همایش تخصصی و حرفه ای در زمینه های مختلف مهندسی مکانیک برگزار می کند. ASME بیش از ۱۳۰٬۰۰۰ نفر عضو در ۱۵۸ کشور دنیا دارد.
انجمن مواد نفتي آمريكا (API (American Petroleum Institute تنها شركت ملي با بيش از 400 عضو سازماني شامل شركتهاي بزرگ نفتي است كه در تمام جنبه هاي صنعت نفت و گاز طبيعي آمريكا فعاليت مي كند. API بيش از 75 سال است كه به تدوين و توسعه استانداردهاي كار در صنعت نفت و پتروشيمي مي پردازد. استانداردهای تدوین شده توسط این انجمن در صنعت نفت و گاز کشور ما نیز به کار گرفته می شود.
انجمن بینالمللی مهندسان خوردگی (NACE International)، تأسیس ۱۹۴۳ میلادی، معتبرترین نهاد تخصصی پیشگیری و کنترل خوردگی در دنیا است که استانداردهای جامعی در این زمینه تدوین نموده است.
این انجمن هم اکنون بیش از ۳۰۰۰۰ عضو در ۱۱۶ کشور جهان دارد، و مرکز آن در هیوستون از شهرهای ایالت تگزاس در ایالات متحده آمریکا است.
یکی از استانداردهای مهم و بسیار پرکاربرد در فرآیند طراحی، ساخت، اجرای سیستم های ابزاردقیق و همچنین تولید مدارک مهندسی کنترل و ابزاردقیق، استاندارد انجمن ابزاردقیق آمریکا یا ISA) Instrument society of America) می باشد که در صنایع کشور ما و بخصوص صنایع نفت و گاز به وفور استفاده می شود.
انجمن IEEE (مخفف عبارت Institute of Electrical and Electronics Engineers) در سال ۱۹۶۳ از پیوستن دو موسسه مهندسان برق آمریکا(AIEE, founded 1884) و موسسه مهندسان رادیو (IRE, founded 1912) در کشور امریکا بوجود آمد. AIEE بوسیله صنعتگران آمریکایی و جهت تربیت نیروی کار ورزیده و همچنین آماده سازی و تدوین استاندارد برای صنایع برق و الکترونیک آمریکا فعالیت خود را در سال ۱۸۸۴ آغاز کرد. IRE نیز بوسیله پیشگامان الکترونیک رادیویی در سال ۱۹۱۲ بنیانگذاری شد و برخلاف AIEE که تمام تمرکز آن در داخل امریکا بود، به فعالیتهای بینالمللی میپرداخت.
IEC یا کمیسیون الکتروتکنیک بینالمللی (International Electrotechnical Commission) یک موسسه استاندارد غیرانتفاعی غیردولتی است که استانداردهای بینالمللی کلیه فنآوریهای مرتبط با الکترونیک و الکتریسیته (در کنار هم با نام الکتروتکنولوژی شناخته میشوند) را تهیه و منتشر میکند. استانداردهای آیئیسی شامل دامنه وسیعی از فنآوریها ازجمله تولید، انتقال و توزیع نیرو برای مصارف اداری و خانگی، نیمهرساناها، فیبرهای نوری، باطریها، انرژی خورشیدی، فناوری نانو، انرژی دریایی و بسیاری دیگر میشود.
قبلا مطبی تحت عنوان مجموعه بی نظیر دیتا شیت و فایل مشخصات تجهیزات ابزاردقیق (Instrument Data Sheet & Specification) منتشر کرده بودیم که در آن دیتا شیت و فایل Spec. تجهیزات ابزاردقیق از جمله فشار، دما، سطح، فلو، كنترل ولو، شیر اطمینان را به فرمت اكسل و word برای دانلود قرار داده شده بود. پس از آن تصمیم گرفتیم یک مجموعه تکمیلی نیز آماده کنیم بگونه ای که مهندسین عزیز خیالشان کلا از بابت دیتا شیت راحت بشود! خب در ادامه می توانید مجموعه 37 فایل اکسل را دانلود کنید.
مدرك Instrument Data Sheet یا Specification Forms مدركی است كه هر یك از تجهیزات ابزاردقیق و كنترل را با جزئیات برای سازندگان تشریح می نماید و سازندگان با استفاده از این مدرك می توانند تجهیز مورد نظر پروژه را پیشنهاد فنی و مالی داده و آنرا با توجه به شرایط پروژه تامین نمایند.
مهندسان كنترل و ابزاردقیق موظفند این فرم ها را با توجه به استاندارد مورد نظر و مطابق با مشخصات و شرایط پروژه تكمیل نموده و پس از تایید دستگاه نظارت، برای فروشندگان یا تولید كنندگان تجهیزات ارسال نمایند.
تكمیل دیتا شیت تجهیزات ابزار دقیق نیازمند تسلط كامل بر ویژگی های تجهیز است و در واقع پر كردن دقیق و بی نقص دیتا شیت میزان مهارت و تجربه یك مهندس كنترل یا ابزاردقیق را نشان می دهد.
در ایران و مخصوصا در صنایع نفت، از استاندارد ISA-20 جهت فرمت دیتا شیت استفاده می شود. البته استاندارد صنعت نفت ایران (IPS) نیز برای این منظور استانداردی دارد كه در واقع مبنای آن استاندارد ISA می باشد.
در ادامه دیتا شیت و فایل Spec. تجهیزات ابزاردقیق از جمله فشار، دما، سطح، فلو، كنترل ولو، شیر اطمینان را به فرمت اكسل و word برای دانلود قرار داده ایم كه بی شك می تواند بسیار كاربردی باشد.
همچنین استاندارد ISA–20–1981 نیز برای دانلود قرار گرفته است.